EDİRNE KIRMIZISI KÖK BOYA BİTKİSİNİN HASADI VE KUMAŞ BOYAMASI YAPILDI

Trakya Üniversitesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Kiğılı ve Kilim Group iş birliğinde düzenlenen “Edirne Kırmızısı Hasat Günü Şenliği” etkinliği kapsamında, Enstitü bahçesinde kök boya bitkisinin hasadı gerçekleştirildi. Edirne Kırmızısı’na rengini veren “Rubia tinctorum L.” bitkisinin hasat edildiği etkinlikte, kök boya ile kumaş boyama ve tişört üzerine baskı çalışması da yapıldı.

Etkinlikte ilk olarak bitkiden elde edilen toz boya ile kumaş boyaması yapıldı. Yeni hasat edilen ve kurutularak toz haline getirilen kökboyanın kaynatıldığı kazanlara kumaşlar batırıldı. Bir süre kazanın içerisinde bekletilen kumaşların ‘Edirne Kırmızısı’ rengine boyandığı görüldü. Daha sonra boyanan kumaşlar sergilendi.

Kumaş boyama etkinliğinin ardından, enstitü bahçesinde yetiştirilen “Rubia tinctorum L.” bitkisinin hasadı gerçekleştirildi. Önce traktör yardımıyla daha sonra elle gerçekleştirilen hasat etkinliğine Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem ve firma yetkilileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Hasadın ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, bitkiden elde edilerek hazırlanan Edirne Kırmızısı rengi ile tişörte baskı çalışması gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Karaağaç’ta bulunan bahçelerinde tohum ve tıbbi bitki yetiştiriciliği gerçekleştirdiklerini söyleyerek bahçede yer verdikleri bitkilerden birinin de Rubia tinctorum L. olduğunu ifade etti. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Adnan Tülek “Bu çalışmalara yaklaşık 3 yıl önce başladık. Bugün hasadını gerçekleştireceğimiz bahçe, 3 yıllık bir bahçe. Gelecek yıllarda da bahçemizde olmaya ve çoğalmaya devam edecek. İlerleyen yıllarda çiftçilerimizin de destekleriyle Edirne Kırmızısı’na rengini veren bu bitkiyi daha geniş alanlarda göreceğimizi ve sektörlerin talepleri ve ihtiyaçlarıyla ekonomiye katkısının artacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, Edirne Kırmızısı renginde ürettikleri ürünlerin çeşitliliğinin artması ve yaygınlaşması konusunda çalıştıklarını belirterek “Biz şirket olarak atkı, şal, kravat ve mendilde çalışmaya başladık. Çok güzel bir renk ve bu renkle bezeli ürünler ortaya çıktı. Dünya çapında tanınırlığı ve bilinirliği olan bu renk konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bunu sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yeniden tanıtmak ve birbirinden güzel ürünlerle buluşturmak istiyoruz. Edirne Kırmızısı’nı tekstilde renk ve desen olarak kullanıyoruz. İlerleyen süreçte bunu tişört, sweatshirt, kazak, montlarımızda kullanmayı düşünüyoruz. Hem Edirne Kırmızısı’nın tanınırlığını artırmak hem de sağlıklı ürün ve modeller yaratmak için koleksiyon çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sayın Valimiz ve Rektörümüzün desteğiyle bu işi büyüyerek ileriye taşıyacağız.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Kırmızısı’nın hem medeniyetimiz hem de Edirne için önemli bir değer olduğunu ifade ederek Trakya Üniversitesi olarak rengin kent kimliğine ve benliğine yeniden kazandırılması ve bir marka haline gelerek katma değer oluşturmak için çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bugün gerçekleşen etkinliğin, Edirne Kırmızısı ile ilgili pek çok alanda başlattıkları çalışmaların meyvesi olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Okulumuz bünyesinde yeşeren, büyüyen kök boya bitkileri var. Bununla ilgili bir de TÜBAP Projesi yürütüyoruz. 5 farklı tohum örneği ile ilgili çeşitli araştırmalar gerçekleştirerek bölgemiz için en uyumlu ve verimli türü tespit etmeye çalışıyoruz. Onun güzel sonuçlarını alıyoruz. Eczacılık Fakültemiz bu bitkiden elde edilen kök boyayı kullanarak çok güzel kremler, rujlar ve daha pek çok ürün yaptı. Yine Tekstil bölümümüz bu rengi farklı kumaşlara uyguladı ve sonuçlarını bizlerle paylaştı.” dedi.

Rengin, ürüne dönüşmesi ve tanınırlığının artmasında Kiğılı firması ile ortak çalışmalar yaptıklarını ve bu çabanın her geçen gün büyüdüğünü dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Türkiye’nin en önemli erkek giyim firması Kiğılı ile bu konuda çok ciddi proje ve iş birliklerimiz var. Edirne Kırmızısı ile oluşturulan motiflerin ürüne dönüşmesi ve üretilmesini sağladılar. Bizlere bu konuda destek oluyorlar. Rengin hem ulusal hem de uluslararası alanda tanınırlığının artmasında bu güç birliğinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Yine Tarımsal Araştırma Enstitümüz, Edirne Kırmızısı’na sahip çıktı, 3 yıl önce ekilen bitkilerin hasadını bugün birlikte gerçekleştireceğiz. Edirne Kırmızısı ile ilgili pek çok alanda çalışma ve uygulama yapılabileceğini düşünüyoruz. Bir enstrümandan tutun, oyuncakların boyanmasına kadar pek çok üründe kullanılabilir. Aynı zamanda antimikrobiyal özelliği var. Bununla yapılan ürünler sizi mikroplardan koruyacak, kremler zararlı kimyasallardan uzaklaştırarak birçok hastalığın önüne geçmiş olacak. Çalışmalarımızı pek çok sektörde sürdürüyoruz. İlerleyen süreçte yeni gelişmeler ve etkinlikler söz konusu. Bu anlamda Sayın Valimize, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı Bey’e, Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem’e, tüm Kiğılı yetkililerine ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek ile değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Ek Resimler
Bu içerik 11.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 368 kez okundu.