PROF. DR. EMEL GÖNENÇ GÜLER, TRT 2’DE YAYINLANAN İSTİSNAİ RENKLER PROGRAMINDA EDİRNE KIRMIZISI’NI ANLATTI

Trakya Üniversitesinin çabaları sonucu yeniden kent kimliğine kazandırılan Edirne Kırmızısı’nın hikâyesi bu kez TRT 2 ekranlarına taşındı.

Son yıllarda yapılan çalışmalar sonucu Edirne’nin en önemli kültürel ögelerinden biri haline gelen Edirne Kırmızısı, TRT 2’de yayınlanan “İstisnai Renkler” programına konuk oldu. Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Gönenç Güler’in de konuşmacı olarak katkı sunduğu programda Edirne Kırmızısı’nın geçmişten günümüze uzanan yolculuğu aktarıldı. Programda, Edirne Kırmızısı renginin nasıl elde edildiği, Avrupalıların renge olan ilgisi, boyanın elde edildiği bitki ve Edirne’ye yeniden geliş süreci hakkında bilgiler verildi.

Edirne Kırmızısı’nın bir padişah rengi olduğunu, güç ve zenginliği sembolize ettiğini belirten Prof. Dr. Emel Gönenç Güler, Avrupa’nın bu renge büyük rağbet gösterdiğini ve Edirne Kırmızısı renginin gizli yerlerde üretilerek sır gibi sakladıklarını söyledi. Edirne Kırmızısı’nın aynı zamanda bir saray rengi olduğunu da belirten Prof. Dr. Emel Gönenç Güler, o dönemde Edirne Kırmızısı’ndan üretilen tekstil ürünlerinin herkesin giyme şansı olmadığını ve bunun da rengi ayrıcalıklı bir hale getirdiğini ifade etti.

Edirne Kırmızısı’nın ismiyle anıldığı kente yeniden kazandırılması sürecinden de bahseden Prof. Dr. Emel Gönenç Güler, “Bu konuda Trakya Üniversitesi tarafından başlatılan ve diğer kurum ve kuruluşların da destek verdiği çalışmalar sayesinde Edirne Kırmızısı doğduğu topraklara geri döndü. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Edirne Kırmızısı Projeler Koordinatörü Öğr. Gör. Orkun Akman olmak üzere kurumumuzda renkle ilgili çalışan değerli öğretim üyelerimizin farklı alanlarda hayata geçirdiği çalışmalar sonucu Edirne Kırmızısı kentle bir bütün haline geldi” dedi.

Programda ayrıca farklı üniversitelerden öğretim üyeleri de Türk Kırmızısı ve Edirne Kırmızısı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TRT 2’de yayınlanan İstisnai Renkler programının altıncı bölümünü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Ek Resimler
Bu içerik 04.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 205 kez okundu.